از قدیم در ایران رسم بر این بوده که در فصل تابستان به خاطر فراوانی گوجه فرنگی بساط درست کردن رب گوجه در حیاط و روی پشت بام خانهها بر پا شود و همیشه خانه ها پر از جارهای شیشه ای پر شده از رب بود.
ابتدا کمی درباره تاریخچه رب گوجه فرنگی بخوانید.
تاریخچه رب گوجه فرنگی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید تاریخچه درست کردن رب گوجه به عنوان یکی از پرکاربردترین چاشنیهای غذایی برای اولین بار به کشور ایتالیا برمیگردد. ایتالیاییها برای پخت بهتر پاستا و اسپاگتی باید پوست گوجه را میگرفتند و آن را پوره میکردند.
ابتدا در سیسیل و سپس در سایر شهرهای ایتالیا کارخانهها و البته به صورت خانگی در منزل تولید رب گوجه فرنگی آغاز شد. سپس رب گوجه فرنگی قوطی و شیشهای هم به بازار آمد. جالب است بدانید ایتالیاییها به رب گوجه فرنگی روغن زیتون بکر و سرکه هم اضافه میکنند که مانع از کپک زدن رب میشود. پخت انواع غذا با رب گوجه در کشورهای مختلف دنیا بسیار پرطرفدار است.
طرز تهیه رب گوجه در خانه با دستور پخت مادربزرگها به سبک سنتی
میزان کالری در ۱۰۰ گرم رب گوجه فرنگی: ۸۲ کالری
مدت زمان آماده سازی مواد: ۲۴ ساعت
مدت زمان پخت رب گوجه: ۳ ساعت
مواد لازم برای طرز تهیه رب گوجه در خانه
گوجه فرنگی: ۱ صندوق یا بیشتر
نمک: به مقدار دلخواه (برای یک صندوق یک لیوان فرانسوی دستهدار نمک کافی است)
روغن مایع یا روغن زیتون: ۱ فنجان
مراحل طرز تهیه رب گوجه خانگی در آفتاب
برای درست کردن رب گوجه به روش قدیمی، بعد از شستن گوجه فرنگیها و خشک شدن آنها، باید گوجهها را خرد کرده و ۲۴ ساعت در آفتاب مستقیم قرار دهید. سپس با صافی پوست و گوشت گوجهها را فشار دهید تا عصاره آن خارج شود. در نهایت این عصاره را روی حرارت بگذارید تا بجوشد و غلیظ شود. زمان مورد نیاز برای پخت رب گوجه فرنگی، به میزان عصاره گوجه بستگی دارد و متغیر است. برای درست کردن رب گوجه خانگی در زمستان هم باید همین مراحل را طی کنید. فقط میزان قرار دادن گوجهها در آفتاب (بسته به حرارت خورشید و تابش آن) باید بیشتر باشد.
مرحله اول: گوجه فرنگیها را بشویید و خرد کنید
خواص رب گوجه فرنگی همواره مورد توجه بوده است. طرز تهیه رب گوجه در خانه به این صورت است که ابتدا باید گوجهها را خوب بشورید و زمانی که کاملا خشک شدند گوجهها را چهار یا هشت قاچ کنید و در تشت بزرگ بریزید، روی گوجهها نمک بپاشید و به مدت ۲۴ ساعت زیر آفتاب مستقیم و گرم تابستان بگذارید.
هر چند ساعت یک بار گوجهها را هم بزنید که کپک نزنند و یک رب گوجه فرنگی سالم داشته باشید. تا زمانی که پوست گوجه فرنگی از گوشت آن کاملا جدا شده و گوجهها خوب آب بیندازند. در این مدت یک پارچه توری تمیز روی تشت بیندازید.
مرحله دوم: گوجه فرنگیها را صاف کنید
برای اینکه پوست و تخم گوجه فرنگیها را جدا کنید به یک تشت، یک آبکش و یک صافی نیاز دارید. تشت را زیر آبکش بگذارید و سپس یک بار با آبکش و یک بار با صافی ریز گوجهها را صاف کنید. در این مدت با دست تمیز و شسته شده گوجهها را فشار دهید و چنگ بزنید تا پوست و تخم گوجه جدا شود و آبش گرفته شود و داخل تشت ریخته شود.
مرحله سوم: آب گوجه فرنگیها را بجوشانید
حالا آب گوجه صاف شده را در یک قابلمه مناسب بریزید و روی شعله ملایم گاز بپزید. چند ساعت زمان برای پختن رب لازم است. در این فاصله مرتب باید رب را هم بزنید تا ته نگیرد. رب گوجه باید آنقدر بپزد تا به غلظت مناسب برسد و آب آن کاملا تبخیر شود.
در واقع زمانی که رب گوجه شروع به قل زدن کرد و حبابهای بزرگ که میخواهند به اطراف پخش شوند روی آن تشکیل شد باید مراقب رب باشید و مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد. مواظب باشید حبابها روی دست و صورتتان نپاشند و از دستکش استفاده کنید.
مرحله چهارم: نمک را اضافه و رب گوجه را در جار های شیشه ای بستهبندی کنید
در این مرحله از رب گیری خانگی نمک را اندازه کنید و روغن را هم اضافه کنید. وقتی رب گوجه به غلظت مورد دلخواه شما رسید زیر قابلمه را خاموش کنید و زمانی که رب کاملا سرد شد در جار شیشه ای کاملا خشک و کاملا تمیز بریزید. این روش برای فصل تابستان و مناطق بسیار گرم مناسب است و یک رب گوجه آفتابی خوش طعم و خوش رنگ به شما میدهد.
فوت و فنهای مهم تیره نشدن و کپک نزدن رب گوجه خانگی
*از آن جایی که در اخبار میشنویم که طرز تهیه رب گوجه با کدو در رب گوجه فرنگیهای کارخانهای متداول است، بهتر است خودتان در خانه طرز تهیه رب گوجه به روش سنتی را انجام دهید.
*یک روش دیگر برای گرفتن پوست و تخم گوجه فرنگی این است که گوجه فرنگیها را بشورید و آنها را با چرخ گوشت و یا دستگاه غذاساز خرد و پوره کنید به طوری که پوست و تخم آنها گرفته شود. به این ترتیب گام اول در رفع تلخی رب گوجه را برمیدارید.
*مهمترین دلیل کپک زدن رب گوجه فرنگی آب موجود در آن است. یکی از روش های نگهداری رب خانگی برای اینکه رب کپک نزند باید کاملا حین پخت آب آن تبخیر شود. نشانه تبخیر کامل آب رب گوجه فرنگی این است که وقتی قاشق را در رب فشار میدهید آب در قاشق جمع نشود.
*در مجموع رب گوجه فرنگی خانگی چون مواد نگهدارنده ندارد مستعد کپک زدن است. برای استفاده از رب قاشق کثیف، خیس و مرطوب، چرب یا قاشقی که در دهان زدهاید به کار نبرید.
*یکی از بهترین راهها برای کپک نزدن رب گوجه فرنگی این است که روی آن را با روغن زیتون یا روغن مایع بپوشانید.
*برای داشتن یک رب گوجه فرنگی خوشرنگ باید بدانید که رب گوجه فرنگی چه خانگی و سنتی تهیه شود و چه کارخانهای باید به رنگ گوجه فرنگی باشد نه تیرهتر و نه خیلی روشنتر. اگر خیلی قرمز و تیره باشد یعنی از مواد افزودنی و رنگ در آن استفاده شده و اگر خیلی روشن و کمرنگ باشد به این معناست که از گوجه نامرغوب و نارس در تهیه آن استفاده شده است.
*علت سیاه شدن رب گوجه فرنگی استفاده از گوجه بیکیفیت و بد رنگ، حرارت دیدن زیاد رب گوجه و ریختن رب گوجه خشک شده و سوخته و چسبیده به دیوارههای دیگ در رب است.
* اگر موقع سرخ کردن رب در روغن، رب گوجه به صورت گوله شده باشد به این معناست که در تهیه رب علاوه بر مواد مجاز از کدو و نشاسته هم استفاده شده است. علاوه بر این وقتی رب گوجه را سرخ میکنید نباید تکههای سیاه در آن تشکیل شود چون در این صورت در تهیه رب گوجه از آرد و نشاسته هم استفاده شده است.
*بهتر است برای تهیه رب گوجه فرنگی از گوجههای گوشتی و قرمز استفاده کنید. گوجه فرنگیهای گلخانهای برای پخت رب مناسب نیستند چون نازک و بدون گوشت هستند.
*میتوانید برای جلوگیری از کپک زدن رب روی هر جارشیشه ای یک لایه روغن مایع یا روغن زیتون بریزید در واقع یکی از کاربردهای روغن زیتون جلوگیری از کپک زدن رب است. هر بار که میخواهید رب بردارید با قاشق روغن را کنار بزنید و رب را استفاده کنید.
*بهتر است رب را در جارشیشه ای کوچک بریزید تا بعد از چند بار استفاده هر جار رب تمام شود. به این ترتیب رب تا آخر استفاده کپک نمیزند.
*یادتان باشد اگر روی رب کپک زد به هیچوجه با کنار زدن کپکها از باقیمانده ظاهرا سالم رب استفاده نکنید. مواد غذایی همیشه از لایههای پایینی شروع به کپک زدن میکند و قارچها را در سرتاسر ماده غذایی پخش میکنند. این قارچها با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند.
*نمک تا حدود زیادی مانع کپک زدن رب گوجه میشود. پس رب گوجه را کمی پر نمکتر درست کنید و حین پخت مواد غذایی از نمک کمتری استفاده کنید.
*رب گوجه فرنگی خانگی را حتما در یخچال نگهداری کنید و درب آن را محکم ببندید تا امکان کپکزدگی آن به حداقل برسد. روشهای فریز کردن رب گوجه هم برای پیشگیری از کپک زدن رب مناسب هستند.
*هر چه زمان پخت رب بیشتر باشد دوام آن برای نگهداری در مدت طولانی بیشتر میشود.
*به زمان مناسب نگهداری رب گوجه فرنگی هم دقت کنید.
طرز تهیه رب گوجه با چرخ گوشت
در این روش لازم نیست گوجه فرنگیها را در آفتاب نگه دارید تا نرم شود. میتوانید در طرز تهیه رب گوجه به روش جدید و با چرخ گوشت، گوجه فرنگیها را بعد از شستن و خشک شدن با چرخ گوشت، چرخ کنید و عصاره به دست آمده را بجوشانید و رب گوجه درست کنید. این روش را با عنوان تهیه رب به روش فوری هم میشناسند.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن (بدون نیاز به صافی)
برای تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن میتوانید گوجهها را به خوبی بشویید و خرد کنید. سپس گوجهها را در مخلوط کن بریزید تا کاملاً میکس شود. حال میتوانید گوجه فرنگی میکس شده را داخل قابلمه بریزید تا بجوشد و به یک رب گوجه خوشرنگ و خوش طعم تبدیل شود.
در این روش تهیه رب گوجه فرنگی نیازی به جدا کردن پوست گوجه نیست، زیرا پوست گوجه کاملاً میکس میشود و از طرفی طعم و رنگ بهتری به رب گوجه شما میبخشد. رب گوجه فرنگی خانگی باید به خوبی بجوشد و به قوام برسد تا هم خوشرنگ شود و هم ماندگاری بیشتری داشته باشد.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی در فر
برای درست کردن رب گوجه فرنگی خانگی میتوانید از فر نیز استفاده کنید. برای این کار باید ابتدا گوجه فرنگیها در مخلوط کن بریزید و سپس از صافی رد کنید. حالا فر را با دمای ۱۵۰ درجه سانتیگراد روشن کنید. پوره گوجه را روی سینی فر بریزید و اجازه دهید برای حدود ۳ ساعت آماده شود. هر نیم ساعت یک بار فر را باز کنید و رب را هم بزنید و دوباره روی سینی پهن کنید.
زمانی که حجم رب شما نصف شد، میتوانید دمای فر را به ۱۲۰ درجه سانتیگراد کاهش دهید و دوباره چندین بار رب را هم بزنید تا به قوام مورد نظر برسد.
هر کیلوگرم گوجه چند کیلو رب میدهد؟
به طور کلی هر ۴ کیلوگرم گوجه فرنگی حدود ۱ کیلوگرم رب گوجه میشود. البته این موضوع به نوع گوجه و آبدار و گوشتی بودن آن نیز بستگی دارد. اگر گوجه فرنگی شما آبدار باشد، هر ۵ تا ۶ کیلوگرم از آن ۱ کیلوگرم رب گوجه میدهد. گوجه فرنگیهای گوشتی برای تهیه رب خانگی مناسبتر هستند و هر ۴ کیلوگرم از آن ۱ کیلوگرم رب میدهد.
چه کنیم که رنگ رب قرمز شود؟
برای اینکه رب گوجه قرمز و خوشرنگ شود، از جدا کردن رب که به دیواره دیگ یا قابلمه چسبیده و افزودن آن به عصاره در حال جوشیدن رب گوجه خودداری کنید. این کار باعث تیره و سیاه شدن رب میشود. همچنین باید از گوجه فرنگیهای سالم و خوشرنگ برای تهیه رب استفاده کنید.
فروش عمده جار شیشه ای
برای خرید اینترنتی جار شیشه ای به صورت عمده به آدرس https://PACKINGJAR.com/ مراجعه کنید.
سوالات بیشتری اگر در رابطه با شکل جارها دارید؟ یا می خواهید بدانید که چک لیست شما برای انتخاب شکل مناسب برای محصول شما چه باید باشد؟ با ما از طریق تلفن های 8887879 و 88878767 درارتباط برقرار کنید.
اگر سوال یا نظری در مورد جارهای شیشه ای دارید، لطفاً به https://packingjar.com/ مراجعه کنید.
برای وبلاگ ها و ویدیوهای بیشتر در مورد بسته بندی شیشه ای، به https://www.packingjar.com/blog/ مراجعه کنید
برای اطلاع از آخرین به روز رسانی های بسته بندی شیشه ای، با ما همراه مشترک شوید
*صفحه اینستاگرام: https://www.instagram.com/packingjar/